top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cafeaua în afecțiunile tiroidiene... e voie, nu e voie?!

Așadar, cafeaua... E voie sau nu e voie?

Face bine sau face rău?


Pentru marea majoritatea dintre noi cafeaua este drogul preferat al dimineții care ne ajută să deschidem ochii și să ne apucăm de treabă cât de cât coordonat!


De ce se întâmplă asta?


Pentru că datorită cafeinei devenim mai ușor atenți, ne crește capacitatea de concentrare și nivelul de energie, scad timpii de reacție și chiar se îmbunătățesc unele performanțe cognitive! Același lucru se întâmplă după consumul de ceai verde sau negru sau după băuturi energizante care conțin cafeină!


Ok, dar dacă avem probleme cu tiroida, putem să bem cafea?


DA, sigur! Dar cu moderație, ca orice lucru în viață! Și sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenți:

  • Dacă avem hipotiroidism – trebuie să avem grijă să ne înghițim tableta de Euthyrox cu cel puțin jumătate de oră înainte de prima cafea, deoarece cafeina scade absorbția Euthyroxului!

  • Dacă avem hipertiroidism – e bine să evităm cafeaua și băuturile energizante (sau să bem cafea decofeinizată) până reușim să echilibrăm corect tiroida pe tratament. Oricum suntem agitați de la excesul de hormoni tiroidieni iar cafeina agită și ea și ar putea să apară sau să se agraveze palpitațiile, starea de anxietate sau agitație. După ce funcția tiroidiană este corect echilibrată pe tratament putem să reluăm obiceiul cafelei, evident cu moderație!

Putem bea cafeaua simplă sau cu lapte/ frișcă, îndulcită sau nu, după cum ne place! Dar trebuie să avem grijă să evităm zahărul dacă avem și diabet.


Este important să păstrăm un echilibru în toate, inclusiv când vine vorba de cafea! Două cafele/zi conțin aproximativ 280 mg cafeină, adică un consum moderat și nu reprezintă o problemă! O persoană adultă, sănătoasă, poate tolera până la 400 mg cafeină/zi fără efecte adverse notabile. Atenție însă! Nicio găleată de cafea nu poate înlocui o noapte întreagă de somn adevărat!


Excesul de cafeină (din cafea, ceai sau energizante) creează agitație, poate duce la atacuri de panică și insomnie, chiar la persoane perfect sănătoase! La femei excesul de cafeină poate ducă la scăderea densității osoase (adică la risc de osteoporoză), mai ales la cele care nu au un aport zilnic corect de calciu, și poate crește riscul de fracturi!


Atenție la excesul de cafeină și la persoanele cu boli de inimă și hipertensiune! Poate crește valorile tensiunii arteriale și să ducă la palpitații! O cafea pe zi nu este o problemă pentru aproape nimeni, însă ar trebui evitat excesul de cafea și consumul de băuturi energizante are conțin doze mari de cafeină!


Vom continua să vorbim în zilele următoare despre diferitele alimente la care trebuie să fim atenți când vine vorba de tiroidă și, la cererea publicului, despre viața după operația de tiroidă!


Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!

23.946 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page