top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Calciu și inima

Actualizată în: 26 aug. 2021

Calciul este însa foarte-foarte important pentru multe lucruri 😊, inclusiv pentru că celulele noastre îl folosesc ca moleculă de semnalizare – adică comunică între ele și cu mediul din jur, folosind (și) calciul ca mediator.


‼️ Deci nivelul de calciu trebuie menținut între niște limite stricte în sânge, în general între 8.5-10.2 mg/dl

Illustration: www.freepik.com - Designed by kjpargeter / Freepik

Care este legătura cu inima? Păi și celulele inimii se folosesc de calciu ca să comunice între ele.


🔸 Niveluri prea mari de calciu în sânge (hipercalcemie) pot să ducă la aritmii, la modificări pe ECG și la depuneri de calciu la nivelul valvelor inimii, la nivelul arterelor carotide și la creșterea valorilor tensiunii arteriale.


🔸 Niveluri prea mici de calciu (hipocalcemie) pot să ducă la afectarea contractilității inimii, până la insuficiență cardiacă în cazul dezechilibrelor severe și la modificări de conducere electrică în inimă, artimii sau stop cardiac! Deci nu ne jucăm!


‼️ Atenție! Atunci când nivelul de calciu în sânge este NORMAL spontan sau pe tratament, adică dacă avem recomandare de la medic de tratament cu vitamina D și calciu (de exemplu pentru osteoporoză, hipoparatiroidism etc), putem să luăm suplimentele de calciu așa cum ne-au fost prescrise, inima va fi ok…


‼️ În schimb, uite, ăsta e un motiv în plus pentru care trebuie să evităm să luăm suplimente brambura, după ureche și fără control medical, ca să nu ajungem la probleme cauzate de suplimente ne-necesare!

Vi s-a părut util? Mă bucur! :)

În zilele următoare vorbim despre paratiroide, glandele care reglează nivelul de calciu împreună cu vitamina D.

Dați mai departe, dacă v-a fost de folos, poate îi mai trebuie cuiva! 🤗

1.465 afișări3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page