top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

HIPO-paratiroidismul și calciul mic!

Hipoparatiroidismul – înseamnă o secreție insuficientă de parathormon din glandele paratiroide, care va face ca nivelul de calciu în sânge să scadă, uneori periculos de mult.


⁉ Cum se manifestă?


🔸 Dacă problema se instalează brusc apar crampe, cârcei, fasciculații musculare, spasme, agitație și o stare de rău.


🔸 Dacă problema este mai veche sau s-a instalat lent poate să nu se manifeste chiar deloc, însă calciul foarte mic în sânge (adică sub 7-7.5 mg/dl) este periculos și trebuie musai corectat, pentru in extremis poate să ducă chiar la stop cardiac!

⁉ De ce apare?


🔹 După operațiile de tiroidă, mai ales cele mai complicate, pentru că glandele paratiroide sunt foarte sensibile și pot fi afectate ușor dacă sunt atinse intra-operator sau dacă este le afectată vascularizația. De multe ori hipoparatiroidismul este tranzitor, adică trece de la sine în câteva zile sau săptămâni după operație, după ce reușesc să se refacă. Uneori însă hipoparatiroidismul este definitiv și necesită tratament pe viață pentru corectarea hipocalcemiei.

🔹 Uneori poate avea o cauză autoimună – adică sistemul imun confundă glandele paratiroide cu ceva străin și le atacă, ca în cazul tiroiditei autoimune, care este însă mult mai frecventă.


‼De multe ori o afectare autoimună a paratiroidelor se poate asocia și cu alte boli endocrine autoimune, de exemplu cu tiroidita Hashimoto, sau cu afectare a glandelor suprarenale sau cu diabet de tip 1 (autoimun) – situațiile astea se numesc sindrom poliglandular autoimun, și trebuie căutată și tratată independent fiecare boală.

⁉ Cum tratăm?

Soluția o reprezintă tratamentul cu doze în general mari de vitamina D și calciu, ca să menținem nivelul de calciu măcar la limita inferioară a normalului.

‼Atenție, însă! Spuneam zilele trecute că pentru reglajul calciului în sânge avem nevoie și de parathormon și de vitamina D. Dacă ne lipsește parathormonul, va trebui să compensăm cu vitamina D în doze mari și o vitamina D mai activă, mai “potentă”.

Acestea sunt niște preparate mai speciale de vitamina D – Rocaltrol (calcitriol) și Alpha D3 (alfacalcidol), care se administrează ca tratament în aceste situații speciale și nu ca suplimente! Deci întotdeauna doar la recomandarea medicului! ‼

V-a folosit?


Bravo! Lăsați un Like și dați mai departe! 🥰


890 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page