top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce trebuie să știm despre calciu?

Calciul este un mineral esențial pentru viață, din mai multe motive!

🔹 Știm cu toții că oasele noastre sunt alcătuite în mare parte din calciu și știm deasemenea cât de importante sunt oasele pentru noi. Ne folosim practic de schelet ca să avem sprijin în mers, în orice mișcare de fapt, și în plus oasele oferă protecție pentru organele noastre interne.

🔹 În plus și foarte important, oasele au un rol metabolic, pentru că sunt adevărate depozite de calciu, fosfor și carbonat, care pot fi mobilizate în funcție de nevoile organismului.

Illustration: www.freepik.com - designed by kjpargeter / Freepik

🔸 Pe lângă rolul de material de construcție pentru oase, calciul este însa foarte important pentru buna funcționare a organismului nostru pe de-a întregul! De ce? Păi pentru că celulele noastre folosesc calciul ca moleculă de semnalizare – adică comunică între ele și cu mediul din jur, folosind (și) calciul ca mediator.

‼️ Din acest motiv, nivelul de calciu este menținut între niște limite stricte în sânge, în general între 8.5-10.2 mg/dl. Și tot din cauza asta este foarte important să știm cum stăm cu nivelul de calciu! Deci aveți grijă ca în analizele acelea uzuale pe care le faceți în fiecare an să fie și calciul!

Cum se întâmplă reglajul calciului? Prin cooperarea dintre parathormon, hormonul secretat de glandele paratiroide și vitamina D! Asta se întâmplă musai cu “colaborarea” rinichilor, unde se reglează cât calciu se păstrează și cât se elimină prin urină, în funcție de necesitățile organismului.


Mâine continuăm să vorbim despre calciu, mai exact despre calciu și inimă! ❤


Vi s-a părut util?

Rămâneți aproape!


Dați mai departe să mai ajungă și la alții! 🥰

483 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page