top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

HIPER-paratiroidismul și calciul mare!

Hiperparatiroidism înseamnă că glandele noastre paratiroide secretă prea mult parathormon, sau PTH. 😊

⁉️ De ce apare asta?

🔸 Dacă scade nivelul de calciu în sânge, paratiroidele simt asta și cresc sinteza de PTH, care va ”rezolva” problema, scoțând calciu din depozite (adică din oase) și absorbind tot ce se poate din urină. Situația asta se numește hiperparatiroidism secundar – adică problema paratiroidelor este secundară unei alte cauze. Când apare? Păi poate apărea, de exemplu, într-un deficit de vitamina D, care duce la scăderea calciului, sau în insuficiența renală – când rinichii nu mai funcționează eficient.

🔸 Dacă glandele paratiroide încep ele să producă parathormon “de capul lor”, ceea ce se întamplă când apare un nodul paratiroidian. Situația asta se numește hiperparatiroidism primar, pentru că problema este la origine paratiroidiană.

⁉️ Cum tratăm hiperparatiroidismul?

Păi încercăm să corectăm cauza care l-a produs. Dacă este un deficit de vitamina D, îl corectăm! Dacă este o problemă cu rinichii, nefrologii vor avea grijă să asigure un tratament corect.


‼ Dacă problema este chiar cu paratiroidele, tratamentul este chirugical, adică trebuie să găsim glanda (sau glandele) cu probleme și să o scoatem/ le scoatem! Nu avem de ales, pentru că netratat hiperparatiroidismul duce la osteoporoză, fracturi la lovituri minime (fracturi de fragilitate), probleme cu rinichii, cu inima (aritmii) și multe alte belele...

⁉️ Cum căutăm paratiroida cu pricina? Ne folosim de ecografie (și trebuie un ecografist bun), sau de tomografie sau de scintigrafie... Poate fi un picuț dificil de localizat, pentru că, cum spuneam, paratiroidele sunt 4, 5 sau mai multe și nici poziția lor nu e mereu aceeași.


Dar ne străduim și reușim! 😁


Vi s-a părut de folos?


Bravo! Păi atunci dați mai departe! 😊

1.246 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

2 Comments


benona.13
Mar 01, 2023

Daca nu se regleaza hipertiroida trebuie neaparat scoasa??? Sau poți continua cu tratament in continuare

Like

cr_ehrlich
Sep 06, 2021

Felicitariii, Sante-ti de Nota 10 +, Apreciez foarte mult informatiile date de Dumneavoastra.... Foarte Corecte.... 👍👍👍👍👍👍

Like
bottom of page