top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ce ne facem cu kilogramele în plus?

Hai să vorbim un pic despre kilograme, că prea ne chinuim cu ele și ele cu noi! 😊


🥯 Kilogramele în plus ar trebui să ne “deranjeze” nu din motive estetice ci pentru ca atrag după ele o mulțime de complicații și probleme medicale asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemii, risc de infarct miocardic, creșterea riscului de cancer.


🥨 Din ce în ce mai multe persoane suferă de obezitate la nivel mondial: se estimează că în țările civilizate aproximativ 20% din populație este obeză și procentul urcă până la 40% în Statele Unite.


🥞 De ce apare obezitatea? Ca să înceapă să se depună kilogramele, este nevoie ca energia pe care o obținem din ceea ce mâncăm (calorii) să fie mai multă decât ceea ce consumăm prin activitate fizică și metabolism bazal.

🍕 De cele mai multe ori cauza kilogramelor în plus o reprezintă stilul de viață dezordonat, sedentar și alimentația nepotrivită: fast food, băuturi bogate în zahăr, dulciuri/ produse de patiserie.

🍰 Este important și fondul genetic, nu toți suntem la fel de predispuși pentru îngrășare! În plus, unele familii au tendința de a avea kilograme în plus nu doar datorită genelor comune ci și pentru că au aceleași obiceiuri alimentare proaste și un stil de viață similar! În situația asta, corectarea problemelor ar trebui făcută la nivelul întregii familii!

💊 Unele medicamente cresc pofta de mâncare și duc la creștere în greutate (de exemplu unele medicamente antidepresive, antipsihotice, antidiabetice sau steroizi). Știu, este nedrept! Dar este important să știm că se poate întâmpla asta și dacă medicamentele respective sunt esențiale va trebui să ne luptăm prin menținerea unei diete și a unui stil de viață cât mai sănătos pentru a compensa!

🩺 Unele afecțiuni endocrine duc la creștere în greutate, așa că în unele situații este importantă evaluarea endocrinologică pentru identificarea și corectarea cauzei!

În zilele următoare continuăm să vorbim, aici și pe pagina de Facebook deja cunoscută - Dr Ruxandra Dobrescu, despre kilogramele în plus: când încep să devină periculoase și care sunt problemele care pot apărea, cum definim obezitatea, care sunt principalele cauze endocrine și cum le recunoaștem!

PS: "glandă" nu e corect, da? Că avem cu toții multe glande, trebuie să le spunem pe nume! Dacă ne referim la tiroidă, apăi atunci să-i zicem tiroida, nu "glanda"! 😀


Rămâneți aproape!

Dacă vi s-a părut util, dați mai departe, poate mai trebuie să mai audă lucrurile astea și alții!

830 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page