top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Colesterolul și tiroida

Știați că există o legătură foarte importantă între tiroida noastră, colesterol și boala cardiacă ischemică?


Ei bine, da! Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru buna funcționare a metabolismelor în general, inclusiv a metabolismului colesterolului.

Photo: www. freepik.com - Designed by brgfx / Freepik

La persoanele cu hipotiroidism, adică cu un deficit de hormoni tiroidieni, colesterolul este în general mare, mai ales LDL colesterolul (adică colesterolul “rău”), dar și trigliceridele, uneori. Un hipotiroidism netratat contribuie în timp la ateroscleroză (adică la depunerea colesterolului pe vasele de sânge), ceea ce duce, cum spuneam ieri, la boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular.


Atenție! Există multe cauze pentru un nivel ridicat de colesterol, inclusiv un stil de viață defectuos, o alimentație nesănătoasă dar și un teren genetic predispozant – există familii în care mulți membri ai familiei au colesterolul ridicat. Este însă important să verificăm și tiroida!


Când începem să tratăm hipotirodismul cu hormoni tiroidieni (Euthyrox sau Accu-thyrox) va mai scădea și colesterolul. Uneori scăderea este atât de importantă că nu va mai fi nevoie de tratament pentru colesterol. Alteori, colesterolul va mai scădea cu tratamentul pentru tiroidă, dar va rămâne încă mare, caz în care va trebui să adăugăm la tratament și medicamente pentru colesterol (statine).


La persoanele cu hipertiroidism, se întâmplă exact invers! Excesul de hormoni tiroidieni duce la un nivel mai mic de colesterol în sânge, care revine apoi la normal după ce tratăm hipertiroidismul. Uneori, tratamentul corect al hipertiroidiei poate să ducă la demascarea unei dislipidemii – asta nu înseamnă că a crescut colesterolul din cauza tratamentului cu Thyrozol, ci că hipertiroidia ascundea, de fapt, un colesterol mare, care a redevenit evident!


Vi s-a părut util?


Dați mai departe, poate îi mai trebuie cuiva!

3.295 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page