top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Cum tratăm tiroidita autoimună?

Multă lume crede în mod greșit că este normal să nu te simți bine dacă ai probleme cu tiroida, și în mod particular dacă ai tiroidită autoimună!


Nu-i așa! Dacă avem grijă de noi, repetăm analizele când trebuie și urmăm tratamentul recomandat... totul va fi bine!

Cum tratăm?


Evoluția tiroiditei cronice autoimune este către distrucție treptată autoimun-mediată a glandei tiroide, proces care se desfășoară lent, de cele mai multe ori pe parcursul a mai mulți ani. Din păcate acest proces nu putem să-l oprim, pentru că nu știm cum! Este marea problemă a bolilor autoimune!


Există însă unele măsuri pe care le putem lua pentru a încerca să încetinim acest proces de distrucție!


🔹 Verificăm care este statusul vitaminei D și dacă există un deficit de vitamina D, îl corectăm!

🔹 Putem adăuga un supliment de seleniu despre care s-a dovedit că poate să scadă nivelul de anticorpi in tiroidită (problema este că încă nu se știe cum/ cât seleniu și cât timp este cel mai bine de luat, așa că deocamdată seleniul este “pe-ncercate”!)

🔹 Verificăm cum stăm cu fierul și corectăm dacă există deficite

🔹 Dacă există semne de boală celiacă, testăm! La persoanele la care se confirmă intoleranță la gluten este indicată dieta fără gluten.

🔹 Nu mai fumăm!


Atunci când a apărut hipotiroidismul, adică atunci când tiroida nu mai reușește să producă hormoni tiroidieni în cantitate suficientă, este important să începem tratamentul substitutiv cu tiroxină (Euthyrox sau Accu-Thyrox). Cu câteva mici excepții, hipotiroidismul este ireversibil, indiferent cât de sănătos trăim și de cât de pozitiv gândim!

Deci dincolo de acest prag este esențial să începem tratamentul cu hormoni tiroidieni, care au practic rolul de a restabili echilibrul hormonal atât de important! Dacă lăsăm netratat hipotiroidismul, acesta duce la o mulțime de complicații, de care este posibil să nu ne dăm seama imediat, deci e foarte important să nu amânăm!

‼️ Atenție ‼️ Tratamentul este întotdeauna personalizat! Ce e bine pentru mine nu e musai bun și pentru tine! Deci nu ne sfătuim cu vecina sau cu prietenii de pe Facebook, ci mergem la doctor!

Avem grijă de noi! Mereu!

Dați mai departe dacă credeți că mai trebuie să audă asta și alții!

1.851 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page