top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

IOD pentru tiroida mea!

De ce ne trebuie iod pentru tiroidă? 😊

Simplu! Pentru că hormonii tiroidieni sunt formați de tiroida noastră cu iod!


Știți hormonii tiroidieni, T4 și T3? T4 înseamnă că are 4 atomi de iod pentru fiecare moleculă, iar T3 - 3 atomi de iod. T0 nu există! Deci nici hormoni tiroidieni fără iod nu există!


Iar hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru viața noastră pe acest pământ! Dacă ne închipuim organismul uman ca pe o mașinărie super-complexă, atunci hormonii tiroidieni sunt cei care țin rotițele în mișcare! 😄

Illustration: www.freepik.com - Designed by starline / Freepik


La adulți hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea metabolismelor și sunt importanți pentru funcționarea tuturor organelor și sistemelor. În timpul sarcinii și apoi în copilărie sunt esențiali în creștere și dezvoltare, mai ales a sistemului nervos central (a creierului). Pentru ca bebele să iasă isteț, mama trebuie să aibă o funcție tiroidiană perfectă! 💖

Buuuun! Și noi de unde luăm iodul ăsta atât de important?

Păi îl luăm din apă și din alimente!


Problema este că în multe regiuni ale lumii, inclusiv România, apa și solul sunt sărace în iod, deci și plantele care cresc aici au iod puțin și carnea și laptele animalelor deasemenea. Așa că deficitul de iod duce la hipotiroidism – adică tiroida nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni pentru că nu are cu ce!

Dacă acest lucru se întâmplă la o femeie gravidă, poate să afecteze dezvoltarea creierului bebelușului, ducând până la retard mental în formele severe. Deci foarte-foarte periculos!

‼️ Statisticile arată că deficitul de iod este cea mai frecventă cauză de afectare mentală din lume care poate fi prevenită ‼️

La adulți, din cauza deficitului de iod tiroida “se luptă” să producă hormoni tiroidieni având resurse puține. Crește valoarea TSH, hormonul care stimulează tiroida, aceasta crește în dimensiuni, se formează noduli (uneori cu dimensiuni impresionante) care în timp pot deveni autonomi și pot duce la hipertiroidie atunci când iodul devine din nou disponibil.

Ok! Atunci ce avem de făcut? Păi trebuie să suplinim acest deficit și metoda cea mai eficientă este să folosim sarea iodată!

De ce sarea iodată, neapărat?

Pentru că este un condiment de bază, pe care îl folosim zilnic (punem un strop de sare în orice) și în felul ăsta avem un aport constant de iod în fiecare zi.

Acest lucru este valabil pentru noi toți – foarte puține persoane trebuie să evite sarea iodată și asta doar pe perioadă limitată: de exemplu în pregătirea pacienților cu cancer tiroidian pentru terapia cu radioiod sau, eventual, la persoane cu hipertiroidie severă, până se echilibrează funcția tiroidiană.

Dacă vi se par utile lucrurile despre care vorbim, dați mai departe să ajungă și la alții!

388 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page