top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

CARE SUNT markerii tumorali tiroidieni și CÂND îi folosim?

Actualizată în: 17 ian. 2021

Cancerul tiroidian diferențiat (papilar și folicular) se dezvoltă din celulele care secretă hormonii tiroidieni și păstrează unele din trăsăturile acestora, după cum povesteam ieri. O trăsătură importantă de care ne folosim este capacitatea celulelor tumorale de a secreta tireoglobulina, proteina în care sunt “împachetați” hormonii tiroidieni înainte de a fi deversați în sânge.


Așa că dacă, după operație, vrem să vedem dacă au mai rămas resturi de cancer tiroidian papilar sau folicular, măsurăm tireoglobulina, pe care o folosim ca pe un marker tumoral. Atenție însă! Și celulele tiroidiene normale produc tireoglobulină, deci analiza asta nu are niciun rost la cineva care nu este operat de tiroidă!

Illustration: www.freepik.com- Designed by Freepik


Cancerul medular tiroidian se dezvoltă din alt tip de celule tiroidiene care nu sunt implicate în sinteza de hormoni tiroidieni, deci tireoglobulina nu ne ajută! Măsurăm însă calcitonina, care este un marker tumoral bun pentru cancerul medular, pentru că în mod normal nivelul de calcitonină în sânge este foarte mic!

O valoare crescută înainte de operație ne poate spune că un nodul tiroidian ar putea fi cancer medular… Postoperator, dozarea de calcitonină ne spune dacă au mai rămas resturi de cancer sau nu!

Un alt marker tumoral util și pentru diagnostic și pentru urmărirea post-operatorie în cancerul medular este antigenul carcinoembrionar, sau CEA, după prescurtarea din limba engleză.

Indiferent de tipul de cancer de care vorbim, diagnosticul cât mai rapid este foarte important!

Deci dacă avem suspiciuni legate de apariția unui nodul tiroidian mergem la endocrinolog și facem o ecografie, eventual o dozare de calcitonină și aflăm ce avem de făcut mai departe!

Nu neglijăm! Haideți să avem grijă de noi! ❤️


6.406 afișări3 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

3 comentários


lenutamoisuc
22 de jun. de 2023

Buna ziua.Doamna doctor va rog sa-mi spuneti daca un nodul este suspect la ecografie si are dimensiuni de 6/7/6mm iar nivelul de calcitonina este bun poate sa se transforme in cancer?Multumesc pentru raspuns!

Curtir

ilenutza55
25 de jan. de 2023

Bună ziua! Fiica mea are un nodul tiroidian care a crescut în 10 ani, de la 7 - 8 mm la 22 mm, în acest timp a făcut și tratament cu eutirox și medicul endocrinolog i-a recomandat să facă o puncție. Eu am înțeles că nu ar fi indicată puncția, deoarece acel nodul poate fi deranjat. Întrebarea mea este dacă nu ar fi bine să facă înainte marcării tumorali de calcitonină și CEA ?vĂ rog să îmi spuneți, dacă se poate, care sunt valorile normale pentru cei 2 marcări tumorali.

Vă mulțumesc foarte mult și aștept răspunsul dvs.

Curtir

miky miky
miky miky
24 de set. de 2020

Bună ziua sotul meu are tiroidectomie totala de 2 luni,am făcut biopsia si a iesit carcinom papilar varianta foliculara, focar incapsulat,Lst 4/3,5cm.Am făcut markeri tumorali o sa va atașez poza.Imi puteți spune ce este de făcut și cât este de grav

Curtir
bottom of page