top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Ne știm cu o boală endocrină? Cât de la risc suntem pentru complicațiile COVID-19?

Actualizată în: 27 iul. 2020

Din câte știm până acum, afecţiunile tiroidiene nu se asociază cu un risc crescut de infecţie cu coronavirus şi nici, în general, cu o evoluţie mai gravă în caz de infecţie. Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu tiroidită autoimună, la care disfuncția sistemului imun care duce la afectare tiroidiană nu se asociază cu imunodepresie, adică organismul este capabil să lupte în mod eficient împotriva infecțiilor în general. Este important însă ca funcția tiroidiană să fie echilibrată corect pe tratament, atunci când e cazul, pentru a preveni complicațiile.

Photo: http://www.freepik.com - Designed by prostooleh / Freepik


Sunt însă afecțiuni endocrine care fragilizează organismul și îl fac mai sensibil în fața infecțiilor, inclusiv a infecției cu Sars-Cov-2.


Expunerea îndelungată la un nivel ridicat de cortizol din glandele suprarenale (în sindromul Cushing) duce la deprimarea sistemului imun și îngreunează procesele de vindecare. Același lucru se întâmplă și la persoanele aflate în tratament cronic cu Prednison (care este înrudit cu cortizolul) pentru o mulțime de afecțiuni autoimune, reumatologice, neurologice și așa mai departe.


Pe de altă parte, persoanele la care glandele suprarenale nu funcționează adecvat (insuficiență adrenală sau boala Addison), au nevoie de îngrijire atentă și ajustare a tratamentului substitutiv cu Hidrocortizon sau Prednison pentru a face față adecvat situațiilor de stres infecțios. Pentru aceste persoane este foarte important să ia legătura cu medicul curant, endocrinologul sau medicul de familie în cazul în care dezvoltă o infecție severă cu sindrom febril, pentru ajustarea tratamentului.


Obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și afectarea cardiovasculară se asociază cu un risc crescut de evoluție mai agresivă în caz de infecții, inclusiv pentru infecția cu coronavirus, deci dacă ne încadrăm în aceste categorii, avem un motiv în plus să avem mare grijă de noi! Avem mare grijă ce mâncăm, ne luăm cu strictețe medicația și controlăm cât mai corect valorile tensiunii arteriale și ale glicemiei!


În plus: Purtăm mască în spații publice închise! Păstrăm distanța! Ne spălăm bine pe mâini cu apă și săpun!


Detalii despre afecțiunile tiroidiene și COVID-19 - aici!

Despre cortizol, suprarenale și COVID-19 - aici!

81 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page