top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Nucile și tiroida

Niciun alt aliment nu este atât de învăluit în mister și controverse când vine vorba de tiroidă cum sunt nucile!


Sunt bune pentru tiroidă sau sunt periculoase? 🤨 Putem mânca dacă avem hipotiroidism? Dar hipertiroidism? Au iod prea mult? Suficient? Au seleniu sau n-au seleniu?


Pare că pe cine întrebi, fiecare are propria părere... Haideți să-ncercăm să lămurim! 😊

Photo: www.freepik.com, Designed by Kamran Aydinov / Freepik

Nucile sunt sunt o sursă bună de acizi grași nesaturați, sunt bogate în fibre, in vitamine (acid folic și vitamina E) și minerale (potasiu, calciu) și din acest motiv sunt incluse de multe ori în ceea ce înțelegem prin diete “sănătoase”.

BENEFICII:

🔸 Scad riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat 🔸 Îmbunătățesc profilul lipidic (scade nivelul de trigliceride și colesterol, mai ales LDL colesterol - colesterolul “rău”) 🔸 Îmbunătățesc controlul hipertensiunii arteriale 🔸 Prin conținutul mare de omega-3 și polifenoli au proprietăți anti-inflamatorii și protejează de ateroscleroză

Ok , și care e treaba cu TIROIDA?

🔹 Nucile scad absorbția hormonilor tiroidieni, așa că trebuie să evităm să mâncăm nuci timp de câteva ore după administrarea Euthyrox. Cât timp adminstrăm Euthyroxul dimineața pe nemâncate și mâncăm nuci după ce au trecut mai mult de 4 ore – nu-i nicio problemă!

🔹 Nucile sunt foarte bogate în grăsimi – ok, grăsimi sănătoase, dar din cauza acestor grăsimi sunt și foarte bogate în calorii! Deci atenție cât mâncăm, ca să nu ajungem să ne îngrășăm! (100 grame nuci înseamnă 650 calorii!).

🔹 Nucile conțin destul de puțin seleniu, o sursă mult mai bună de seleniu o reprezintă nucile de Brazilia.

🔹 Miezul de nuci conține destul de puțin iod, deci nici gând să facem exces de iod mâncând nuci! Se găsește iod mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care oricum o îndepărtăm... Să zicem că ajungem să consumăm ceva iod din nucile verzi (de exemplu nucile din dulceață), dar sincer, acum... ar trebui să mâncăm borcane întregi de dulceață în fiecare zi până să devină relevantă cantitatea de iod pe care o înghițim în felul ăsta!

🔹 Nu, nici de la statul la umbra nucului nu facem exces de iod! Da, am auzit-o și pe asta!

În concluzie:

  • Putem mânca liniștiți nuci (cu moderație!) și dacă avem tiroidită autoimună, hipotiroidie sau hipertiroidie!

  • Dacă luăm Euthyrox, mai bine mâncăm nucile în a doua parte a zilei ca să nu interfere cu absorbția hormonilor tiroidieni!

Vi s-a părut util? Dați mai departe să mai citească și alții!

Rămâneți aproape!

14.953 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page