top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

RĂGUȘEALA are legătură cu tiroida?

Ar putea să aibă! 🦋


Vocea apare prin vibrația corzilor vocale, care produce un sunet care este ulterior amplificat de cavitatea orală, nas și faringe. Disfonia, sau răgușeala, înseamnă o modificare a vocii și poate apărea dintr-o mulțime de motive, unele dintre ele legate de tiroidă.


Știm că tiroida este așezată la baza gâtului, în fața traheei, pe care o “îmbracă”, ajungând în contact apropiat cu nervii laringei recurenți care sunt nervii care inervează corzile vocale.

Photo: www.freepik.com - Designed by jannoon028 / Freepik


Atunci când tiroida este ocupată de noduli tiroidieni voluminoși aceștia pot face presiune la nivelul nervilor laringei recurenți, modificare care se manifestă prin schimbarea vocii. Răgușeala apărută brusc, fără o cauza aparentă, care persistă timp îndelungat, poate fi un semn care atrage atenția asupra unor noduli tiroidieni potențial periculoși – ar putea fi vorba de un cancer tiroidian care evoluează. În această situație se impune o vizită la endocrinolog și o ecografie tiroidiană.


După unele operații de tiroidă poate apărea deasemenea modificarea vocii, care indică o pareză de nervi laringei recurenți! Aceasta este una din complicațiile posibile ale tiroidectomiei și apare mai frecvent în cazul operațiilor complicate, care implică o formă de cancer tiroidian cu invazie locală, sau în cazul operațiilor pentru noduli tiroidieni de mari dimensiuni (chiar benigni). Această disfonie poate fi temporară, până “își revin” nervii cu pricina, sau definitivă, atunci când afectarea nervilor laringei recurenți este severă.


Există în mod evident și multe alte cauze de disfonie, care nu au nicio legătură cu tiroida. Pentru acestea se impune o vizită la medicul ORL-ist, care va indica cauza: de la suprasolicitare vocală (persoane care vorbesc mult: ex profesorii), fumat sau alcool, infecții de sferă ORL până la noduli/ tumori care afectează corzile vocale sau laringele.


Sper să vă fie de folos!




3.646 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page