top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Seleniul, micro-nutrient cu rol major

Seleniul este un micro-nutrient esențial pentru o mulțime de funcții!


Este anti-oxidant, anti-inflamator și are un rol foarte important pentru sinteza hormonilor tiroidieni. De fapt, glanda tiroidă conține concentrația cea mai mare de seleniu din organism!

Illustration: www.freepik.com - Designed by Macrovector / Freepik


❗️ În situația unui deficit de seleniu, crește riscul de a dezvolta tiroidită cronică autoimună sau boală Basedow, hipotiroidism, creșterea în dimensiuni a tiroidei și posibil chiar cancer tiroidian.


❗️ Pe de altă parte, suplimentarea cu seleniu la pacienții cu tiroidită cronică autoimună pare că ameliorează răspunsul anti-inflamator și autoimun.

🔹 La persoanele cu boala Basedow și afectare oculară (oftalmopatie Graves) suplimentarea cu seleniu ajută mult în ameliorarea simptomelor oculare și încetinește progresia bolii.

🔹 În tiroidita autoimună beneficiul nu este la fel de clar, dar pare că ajută la scăderea nivelului de anticorpi, mai ales la persoanele aflate pe tratament substitutiv cu hormoni tirodieni.

🔹 La femeile gravide cu tiroidită cronică autoimună suplimentarea cu seleniu pare că scade riscul de hipotiroidism si de tiroidită postpartum.

Mâine continuăm să vorbim despre seleniu - cât ne trebuie? și de unde îl luăm?

Rămâneți aproape!

Dacă mai știți pe cineva interesat, dați mai departe!

940 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page