top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Soia și tiroida

Populare de mult în Asia, preparatele din soia au devenit din ce în ce mai folosite și în dieta populațiilor din lumea vestică (deci și la noi) datorită unor beneficii sugerate pentru starea de sănătate, prin proteinele conținute și prin isoflavone.

Photo: www.freepik.com - Designed by jcom / Freepik


🔸 Proteinele din soia conțin aminoacizii esențiali pentru sinteza proteică în mușchi și alte țesuturi și reprezintă o alternativă bună la dieta de tip animal. Din acest motiv sunt folosite mult în dietele de tip vegetarian și în perioadele de post.


🔸 Isoflavonele reprezintă un tip de fitoestrogeni, sau “estrogeni din plante”, adică niște molecule produse de plante, care se înrudesc ca structură cu molecula de estrogen și care pot produce în felul ăsta la nivelul organismului unele efecte de tip estrogenic sau anti-estrogenic, în funcție de receptorii de care se leagă.

❗️Beneficiile posibile legate de consumul de soia (încă neconfirmate cu siguranță!) se referă la ameliorarea simptomelor neurovegetative legate de menopauză (valuri de căldură, transpirații), protecție împotriva osteoporozei, a bolilor de inimă, diabetului și cancerului de sân.

❗️Pe de altă parte, consumul în exces poate avea efecte negative asupra organismului, fitoestrogenii funcționând ca disruptori endocrini – adică “tulbură” activitatea sistemului nostru endocrin. De exemplu, consumul în exces poate duce la creșterea de țesut mamar (adică ginecomastie) la băieți!

OK, și care e legătura cu TIROIDA? Ei bine, trebuie să avem un pic grijă la soia pentru că:

🔸 În condiții de deficit de iod, isoflavonele din soia inhibă tiroid-peroxidaza, o enzimă importantă pentru sinteza de hormoni tiroidieni. Acest lucru nu se întâmplă când avem un aport important de iod în dietă! Cât de important este iodul ăsta, nu? Despre el am mai tot vorbit! Articolul complet îl găsiți aici!

🔸 Preparatele din soia pot scădea absorbția hormonilor tiroidieni din Euthyrox, deci dacă luăm Euthyrox trebuie să nu consumăm soia cel puțin 4 ore după administrarea tratamentului.

CONCLUZIA: soia e bună consumată cu moderație, avem grijă să avem suficient iod în dietă (folosim sare iodată!!!) și așteptăm 4 ore după Euthyrox. 😊

Vi s-a părut util?


Dați mai departe să ajungă și alții!

2.086 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page