top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Tiroida, iodul și sarcina - ce trebuie să facem ca să-i fie bine bebelui?

Actualizată în: 3 aug. 2020

Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru viață – mediază procesele metabolice și reglează activitatea tuturor organelor și sistemelor. Chiar mai important decât asta (ce poate fi mai important ?!?) hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare, mai ales pentru dezvoltarea creierului bebelușului, încă din timpul sarcinii!

Pentru ca tiroida să producă hormoni tiroidieni, după cum vorbeam ieri, are nevoie de iod. Lipsa unor cantități suficiente de iod în alimentație în timpul sarcinii duce la o sinteză insuficientă de hormoni tiroidieni, ceea ce poate afecta dezvoltarea neurologică a bebelui... deci un dezastru!


Consecințele pentru bebe sunt cu atât mai grave cu cat lipsa de iod este mai severă și deci deficitul de hormoni tiroidieni este mai mare!

În formele cele mai grave deficitul de iod la gravidă duce la disfuncție mentală severă (cretinism!), dar chiar și în forme mai ușoare se poate solda cu deficit de atenție, hiperactivitate și o scădere ireversibilă a coeficientului de inteligență la copii.

Pentru ca copilul să ajungă să-și atingă potențialul intelectual maxim, mama trebuie să aibă un aport suficient de iod și de hormoni tiroidieni.

Ce înseamnă aport suficient pentru o gravidă?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății necesarul de iod în sarcină este de 250 micrograme/zi și este important ca acest aport să fie asigurat încă dinainte de a rămâne însărcinata, cu cel puțin 3 luni înainte… Nici excesul de iod nu este bun, pentru ca doze zilnice de iod mai mari de 500 micrograme/zi pot bloca tiroida bebelui (hipotiroidism fetal).

Cum obținem dozele astea de iod? Din sare iodată, consumată în cantități moderate (maxim 5 grame de sare/zi) și suplimente de iod sub forma vitaminelor prenatale sau tabletelor de iodură de potasiu (Jodid).

Femeile care urmează tratament cu Euthyrox în doze substitutive (adică 75-100 ug/zi) își iau practic toată doza de hormoni tiroidieni gata sintetizați “din cutie”. Pe de altă parte, după ce se formează tiroida fătului (începând cu trimestrul 2 de sarcină) începe și ea să producă hormoni tiroidieni și este important pentru bebe ca mama să-i asigure iod suficient. Pe perioada alăptării, singura sursă de iod a bebelui o reprezintă laptele matern, deci e important ca proapetele mămici să aibă și ele un aport adecvat de iod (recomandarea este tot de 250 mcg iod/zi).

Mâine vorbim despre necesarul de iod pentru o persoană adultă și cum facem să ni-l asigurăm. Poimâine, o temă controversată: tiroidita autoimună și iodul... Vineri terminăm săptămâna iodului, cum altfel, vorbind despre sarea iodată!

Rămâneți aproape!


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe!

1.070 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page