top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Vaccinul antigripal și tiroidita autoimună... O fi bine?

Pot să fac vaccinul antigripal, dacă am tiroidită autoimună? Multă lume mă întrebă...


Da, puteți face vaccinul antigripal, tiroidita autoimună nu este o contraindicație! Cum nu este nici cancerul tiroidian, ca dealtfel nicio boală tiroidiană...

Illustration: www.freepik.com - Designed by pikisuperstar / Freepik


Multe persoane sunt îngrijorate că vaccinarea va duce la o exacerbare a procesului autoimun, însă această îngrijorare este mai degrabă teoretică, pentru că studiile nu arată asta! Tiroida va fi ok!


Mai mutl decât atât, dacă vorbim de boli autoimune în general, multe dintre ele se asociază cu imunodepresie datorită bolii per se sau datorită tratamentului imunosupresiv care este de multe ori recomandat (ceea ce nu este cazul în tiroidită)! În aceste situații vaccinul antigripal poate fi cu atât mai important pentru că protejează pacientul de o formă potential severă de gripă! Aceasta este însă o decizie care trebuie individual pentru fiecare pacient! Deci dacă vă găsiți în acestă situație întrebați medicul specialist care vă are în grijă dacă puteți face vaccinul antigripal și când!

ATENȚIE!

Vaccinarea antigripală va fi și mai importantă anul acesta în contextul epidemiei Sars-Cov-2.


DE CE?

Pe de o parte pentru că simptomele gripei și infecției cu coronavirus sunt destul de asemănătoare așa că dacă vom avea ghinionul să ne îmbolnăvim vom sta cu grijă că nu știm de ce! Distincția dintre virusul gripal și Sars-Cov-2 se poate face doar după testarea în spital, ceea ce va aglomera și mai mult spitalele. Pe de altă parte, după cum s-a observat în primăvară, există riscul asocierii gripei obișnuite cu COVID-19, cu evoluție potential mai gravă, așa că e important să ne protejăm de ce putem!


Vaccinul antigripal este sigur, în absența contraindicațiilor! Cea mai importantă contraindicație o reprezintă o reacție alergică severă la un vaccin antigripal anterior. Dacă aveți îndoieli legate de acest aspect, întrebați medicul care vă îngrijește (medicul de familie), și dacă nu aveți contraindicații – faceți vaccinul.


Câteva lucruri de lămurit despre vaccinul antigripal:


1. Este pregătit în fiecare an ținând cont de tulpinile de virus care au circulat în anul anterior și pe baza unei estimări legate de ce tulpini vor circula în anul care urmează. Cât de eficient este vaccinul va depinde deci de cât de mare este această “potrivire”.


2. Vaccinul antigripal pentru adulți (Influvac și Vaxigrip) conține virus inactivat, deci nu te poți îmbolnăvi de la vaccin!


3. Vaccinul antigripal ne va proteja doar de tulpinile respective ale virusului gripal! Nu e magic, și nu ne protejează de TOATE bolile respiratorii! Adică chiar dacă suntem vaccinați, putem, de exemplu, să facem roșu în gât – adică angină streptococică, care este altă boală, cauzată de alt microb!


4. Vaccinul antigripal nu ne va proteja de coronavirus! Pentru asta va trebui să continuăm să avem grijă să respectăm distanțarea socială, să purtăm masca în spații închise și să ne spălăm pe mâini!


Dacă vi s-a părut util, dați mai departe ce-ați citit!


Rămânem aproape!

1.666 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page