top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiRuxandra Dobrescu

Viața fără tiroidă - care sunt primii pași?

OK, n-am avut de ales și a trebuit să ne operăm de tiroidă! Ce facem mai departe?



Pasul 1. Am rămas fără tiroidă, deci avem nevoie de tratament substitutiv hormonal, cu levo-thyroxină - Euthyrox. Tratamentul se începe a doua zi după operație, în general cu doza de 100 ug/zi dacă s-a scos toată tiroida. Doza asta se adaptează în funcție de greutate și se ajustează în timp în funcție de rezultatul analizelor hormonale TSH și fT4.


Pasul 2. Uneori, post-operator pot apărea furnicături, crampe sau cârcei, simptome care sugerează hipocalcemie (adica calciu scăzut în sânge). În situația asta trebuie făcute imediat analize (dozare de calciu și parathormon) și discutat cu medicul endocrinolog ce trebuie făcut ca tratament! Hipoparatiroidismul este o complicație care apare uneori, mai ales după operațiile complicate, dacă intraoperator au fost atinse/ lezate glandele paratiroide care controlează echilibrul calciului in organism. De multe ori acestă complicație este tranzitorie și dispare după câteva săptămâni/ luni, dar uneori poate fi permanentă și necesită tratament cronic cu vitamina D și calciu.


Pasul 3. La 3-4 săptămâni post-operator avem rezultatul anatomo-patologic, care ne spune dacă în tiroidă a fost un cancer sau noduli benigni. E un rezultat foarte important pentru ca în funcție de el stabilim ce avem de făcut mai departe!


Pasul 4. La 6-8 săptămâni post-operator este momentul potrivit pentru a verifica dacă doza de hormon tiroidian (Euthyrox) este bună sau nu prin analize - TSH, fT4. Dacă totul este ok acum, analizele vor trebui verificate din nou după 6 luni.


Pasul 5. Dacă este nevoie de repetarea ecografiei post-operator (să vedem dacă există resturi/ recidive) este bine ca ecografia să nu fie făcută mai devreme de 3 luni, pentru a permite inflamației post-operatorii și edemului să se retragă.


Pasul 6. Dacă nodulul operat s-a dovedit a fi cancer tiroidian, monitorizarea ulterioară depinde, pentru fiecare pacient, de tipul de cancer și de stadiul tumorii. Pentru urmărirea carcinomului medular tiroidian ne ajută dozarea markerilor tumorali calcitonină si antigen carcinoembrionar (CEA); pentru cancerul tiroidian papilar sau folicular markerii folosiți sunt tireoglobulina și anticorpii anti-tireoglobulina.


Momentul recoltării analizelor la pacienții cu cancer tiroidian (pe tratament sau in pauză de Euthyrox), momentul repetării ecografiei cervicale anterioare și eventualele investigații suplimentare (tomografie computerizată, PET-CT, RMN, scintigrafie cu iod) sunt stabilite individual pentru fiecare pacient în funcție de răspunsul la tratamentul urmat până la acel moment.


Ți s-a părut util?

Dă informația mai departe!

385 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page